Sosyal Medya

Güncel

Akıncı New York’ta Ban ile görüştü

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüştü, "17 Haziran'daki görüşmede toprak konusunu ele alacağımız ifadeleri doğru değil" dedi.



Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile yaptığı görüÅŸmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kıbrıs'taki olumlu geliÅŸmelerin yansımalarını BM'deki görüÅŸmelerinde de müÅŸahede ettiÄŸini kaydeden Akıncı, bu olumlu atmosferin hem Türk hem de Rum tarafındaki genç nesillerin daha mutlu bir geleceÄŸe kavuÅŸmalarına hizmet etmesini umduÄŸunu söyledi.

Genel Sekreter ile sürecin nasıl ilerleyeceÄŸine iliÅŸkin görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunduklarını ifade eden Akıncı, Kıbrıs'ta karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme yıllar deÄŸil aylar içinde ulaÅŸmayı umduklarını kaydetti.

GörüÅŸmede Ban Ki-moon'dan mayınlı bölgeler konusunda destek istediÄŸini de anlatan Akıncı, BM'nin mayın eylem servisinin (UNMAS) mayın bölgelerinin doÄŸru bir ÅŸekilde tespiti için yardımına ihtiyaçları olduÄŸunu söyledi.

Akıncı, Türkiye'nin ve pazar günü gerçekleÅŸecek genel seçimlerin sürece etkisi konusundaki soru üzerine, Ankara'ya gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyarette CumhurbaÅŸkanı, BaÅŸbakan ve DışiÅŸleri Bakanı'nın Kıbrıs'ta uzlaÅŸmaya olumlu baktıklarını ve müzakerelere tam destek verdiklerini söyledi.

Türkiye'nin seçimlerinin nasıl sonuçlanacağını bilemeyeceÄŸini kaydeden Akıncı, "Bu Türkiye'nin iç meselesi. Seçimden sonra nasıl bir hükümet kurulursa kurulsun Kıbrıs müzakere sürecine destek vereceklerine inanıyorum. Türkiye'den her zaman olumlu katkı geleceÄŸini biliyoruz. Ama esas ihtiyacımız olan Yunanistan'ın bir an önce toparlanması ve sürece Türkiye gibi olumlu katkı sunması" dedi.

"Tango deÄŸil halay ve sirtaki"

Akıncı, müzakereler için tango benzetmesini doÄŸru bulmadığını da kaydederek, "Bizim ihtiyacımız olan Türklerin halay, Yunanların sirtaki adını verdikleri ele ele, yan yana yapılan dans. Sadece Kıbrıs'taki taraflar deÄŸil, BM, AB, garantör ülkeler ve tüm uluslararası toplum el ele çözüme doÄŸru uyum içinde ilerlemeliyiz" diye konuÅŸtu.

Akıncı, gazetecilerin sorusu üzerine, ilk defa Ada'da Annan planına açıkça onay veren iki liderin müzakere masasında olduÄŸunu da vurgulayarak, ÅŸu anda üzerinde anlaÅŸmaya vardıkları konuları deÄŸerlendirdiklerini, toprak ve garanti konularını müzakerelerin sonuna doÄŸru ele almaya karar verdiklerini belirtti.

DiÄŸer alanlarda somut kazanımlar elde etmeden temel meselelere geçmek, provokasyon ve spekülasyonlara izin vermek istemediklerini anlatan akıncı, "17 Haziran'daki görüÅŸmede toprak konusunu ele alacağımız ifadeleri doÄŸru deÄŸil" dedi.

DoÄŸalgaz sorunu

CumhurbaÅŸkanı Akıncı, Kıbrıs'ta hidrokarbon arama konusundaki tartışmalara iliÅŸkin görüÅŸlerinin sorulması üzerine de, "Hidrokarbon konusu ilgili tüm tarafların üzerinde kavga etmesi deÄŸil kazan-kazan prensibiyle birlikte yararlanması gereken bir deÄŸer. Henüz çıkarılmadı ve miktarını bilmiyoruz. Bunu, çözümü finanse etmede kullanabiliriz. Kıbrıs gazı, Ä°srail gazı ile birleÅŸtirilip Türkiye üzerinden bir boru hattıyla Avrupa'ya gönderilebilir. Bu seçenek diÄŸerlerine göre çok daha makul" ifadelerini kullandı.

Akıncı, bu konunun, sorunun bloke olmasına deÄŸil çözüme faydalı olması gerektiÄŸine inandığını sözlerine ekledi.

BM’den açıklama

BM Genel Sekreterlik SözcülüÄŸünden yapılan açıklamaya göre ise, görüÅŸmede Genel Sekreter Ban, Kıbrıs müzakerelerinde oluÅŸan olumlu havadan duyduÄŸu memnuniyeti dile getirdi.

Hem Akıncı hem de Rum lider Anastasiades'in çözüme olan baÄŸlılığını öven Ban, kapsamlı bir çözüme ulaÅŸana kadar kendisinin ve Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin sürece desteÄŸinin süreceÄŸini söyledi. 

Genel Sekreter Ban, liderlerin güven artırıcı önlemler üzerinde anlaÅŸmasından duyduÄŸu memnuniyeti de vurgulayarak, iki toplumun da bu uygulamalardan yararlanacağını ifade etti.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.